Elektronska knjiga, e-knjiga ali digitalna knjiga je knjiga, izdana v elektronski obliki. Namesto v fizični obliki jo beremo s pomočjo računalniške naprave, tehnologija pa računalnikom omogoča tudi branje elektronske knjige s pomočjo sintetizatorja govora. Nakup elektronskih knjig poteka hitro in enostavno z nekaj kliki preko spletne trgovine, dostavljena pa je v trenutku.


Prednosti elektronskih knjig
Vonj in otip tiskane knjige je nezamenljiv. Gotovo. Vendar ima elektronska knjiga številne prednosti. Je ekološko varčnejša, za naš užitek ni potreben noben poseg v naravo. Ker odpadejo stroški tiskanja, pošiljanja, poštnine, obdelave in posrednikov je e-knjiga cenejša. Prodaja elektronskih knjig vztrajno narašča vsako leto. Lahko jo berete na bralniku, računalniku, prenosniku, dlančniku, telefonu in sama po sebi ne zavzame fizičnega prostora. Zato vam je omogočeno imeti pri sebi zmeraj skoraj neomejeno število e-knjig, pa naj gre za leposlovje, strokovno literaturo, kuharske knjige, otroške in mladinske knjige, interaktivne slikanice ali duhovne in druge priročnike. Elektronska knjiga je lahko prenosljiva, beremo jo lahko povsod, tudi na poti. Lahko je dostopna - kupimo jo v elektronski obliki preko spletne trgovine, dostavljena je takoj po opravljenem plačilu. Zaradi hitre preglednosti je e-knjiga odličen učni pripomoček, omogoča hitro iskanje in je zmožna zadostiti številnim praktičnim raziskovalnim potrebam. Enostavno lahko dodajamo in brišemo zaznamke, podčrtujemo tekst in ga hitro pregledujemo. Elektronska knjiga je primerna tudi za slabovidne bralce, saj je mogoče spreminjati velikost pisave.


Kaj potrebujem za branje elektronske knjige?
Elektronske knjige so v ePub in PDF formatu in jih lahko beremo na večini računalniških naprav: na računalniku (PC, prenosnik, tablični računalnik in dlančnik), pametnem telefonu, iPhone, iPod Touch. EPub in PDF formata sta kompatibilna z večino bralnikov. Med drugimi ju podpirajo:
Acer Lumiread, Android devices, Barnes & Noble Nook, BeBook, Cybook Gen3 Opus, COOL-ER, Cruz Reader, Ctaindia's eGriver Ebook Reader, eClicto, eSlick, Hanlin eReader, Hanvon N516, N518, N520, N526, iPad, iPhone, and iPod Touch, iRex Digital Reader 800, 1000, iRiver Story, Kobo eReader, Pandigital Novel, Plastic Logic, PocketBook Reader, Sony Reader …

Celoten seznam bralnikov si lahko ogledate na: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_e-book_readers (pod File format support).

Seznam se spreminja in dopolnjuje. Če vašega bralnika ni na seznamu, priporočamo, da preverite najnovejše podatke.
Brezplačna PDF programska oprema
Brezplačnih programov, ki omogočajo branje ePub formata, je veliko in si jih lahko brezplačno prenesete na vaš računalnik. Najpogosteje uporabljeni so:
-    Adobe (http://get.adobe.com/reader/),
-    Foxit Reader (http://www.foxitsoftware.com/Secure_PDF_Reader/),
-    Nitro Reader (http://www.nitroreader.com/download),
-    Expert PDF Reader (http://www.visagesoft.com/products/pdfreader/),
-    Sumatra (http://download.cnet.com/Sumatra-PDF/3000-18497_4-10698785.html) idr.

Daljši seznam programske opreme, ki omogoča branje ePub formata, najdete na povezavi:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PDF_software (Viewers)

Brezplačna ePub programska oprema
Obstaja veliko brezplačnih programov, ki vam omogočajo branje ePub formata. Nekateri najpogosteje uporabljeni so:
-    Adobe Digital Editions,
-    Calibre,
-    IBooks (za iPhone, iPod Touch in iPad; naložite preko iTunes),
-    Stanza (za iPhone, iPad in iPod Touch)
-    Mobipocket,
-    Bookworm.
Celoten seznam programske opreme, ki omogoča branje ePub formata, najdete na povezavi: http://en.wikipedia.org/wiki/EPUB#Software_reading_systems (Software reading systems).

Prednosti PDF in ePub formatov
-    Enoten standard in kompatibilnost z večino bralnikov in naprav (za seznam preverite http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_e-book_readers),
-    enostavna uporaba,
-    brezplačna programska oprema za branje,
-    lep in berljiv format,
-    tekst se prilagodi tako, da ustreza velikosti ekrana,
-    prikazovanje slik,
-    podpirata DMR (Upravljanje digitalnih pravic), a le-ta ni obvezen,
-    omogočata uporabo metapodatkov,
-    uporabljata se samo za branje in ju ni mogoče spreminjati brez vidnih elektronskih sledi.