Katja Bergles

Vegetarijanska kuhinja

ISBN 978-961-6925-03-7 (pdf)

ISBN 978-961-6925-02-0 (ePub)

Lola je vegetarijanka. Ni razvajena, vendar včasih ne ve, kaj bi jedla. Nekaj ji diši, ne ve kaj. Odpre hladilnik, ki se zaradi gore solate, kumaric, špinače in korenja zdi, da je namenjen prehrani zajčkov, in se na tiho zmrduje. Jedilnik ji postane dolgočasen in enoličen. Zato se je odločila, da vključi domišljijo in popestri svoj jedilnik. Nekaj let je zbirala in preizkušala recepte, večkrat kaj popolnoma pokvarila, še večkrat pa navdušila svoje goste-preizkuševalce.


Rezultat je Lolina kuharska knjiga.

In če se sedaj sprašujete, zakaj še ena vegetarijanska kuharica med mnogimi na tržišču, je odgovor preprost in kot na dlani: ker je ta točno takšna, ki jo večina ljudi potrebuje - preprosta, praktična in prilagodljiva. Uporabite lahko preproste in dosegljive sestavine, ki jih v gospodinjstvu že imate. Potrebujete le kuharico in malo domišljije! Nastala je na podlagi petnajstletnih izkušenj vegetarijanske družine, ki rada dobro jé in ceni izvirne ter naravne okuse.

Vsak recept lahko preoblikujete po želji in vašem okusu, odvzemate sestavine ali dodajate tiste, ki so vam pri srcu. Naj bo kuhanje strast in ne pozabite eksperimentirati!

 

Naravni sok iz slive in jabolka                  

 

-       3 razkoščičene slive,

-       skodelica jabolčnega soka,               

-       pol skodelice vaniljevega jogurta,

-       ščepec cimeta,

-       ščepec mletega muškatnega oreščka,

-       pol skodelice mletega ledu.

 

Polnjeni bučni cvetovi

Sestavine:

-       12-16 bučnih cvetov,

-       1 čebula ali por,

-       1 jajce,

-       3 žlice skute,

-       1-2 žlici moke,

-       zeliščna sol,

-       poper,

-       svež peteršilj in bazilika.

Bučne cvetove nežno operemo in položimo na cedilo, da se posušijo. Med tem sesekljamo čebulo (ali por) in jo prepražimo, da rahlo porumeni. Ko se nekoliko ohladi, dodamo skuto, jajce, moko ter začimbe. Z maso napolnimo bučne cvetove. V en cvet gre približno 1-2 majhni žlički mase. Cvet na vrhu malo zasučemo, da ga zapremo in ga položimo na pekač, obložen s peko papirjem. Cvetove pokapamo z olivnim oljem in damo v pečico.

Pečemo v pečici na 200 stopinjah približno 20 minut.

 

Karamelna krema

Sestavine:

          1 ½ skodelice sladkorja,

          ½ skodelice vode,

          ¾ skodelice mleka,

                2-4 dcl stepene sladke smetane,

             kakav in orehi za posip.

V kozici zavremo sladkor in vodo. Kuhamo približno 5-7 minut in ves čas mešamo. Ko sladkor porjavi in zadiši po karameli, odstavimo. Počasi in med mešanjem prilijemo mleko. Postavimo nazaj na majhen ogenj, ves čas mešamo in kuhamo še kakšno minuto do dve. Odstavimo in ohladimo. Med hlajenjem maso čim večkrat premešamo. Ko se ohladi, postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut. Vmes stepemo sladko smetano. Količina je odvisna od želene sladkobe kreme (2 dcl smetane pomeni precej sladko kremo, 4 dcl nekoliko manj; lahko dodamo še več smetane). Ko se karamela ohladi, vanjo nežno vmešamo stepeno sladko smetano. Nalijemo v kozarčke ali v manjše posodice, potresemo s kakavom in z na roko zdrobljenimi orehi ter ponudimo hladno. Kremo lahko uporabimo tudi kot premaz za različna peciva in torte.