Slovenske e-knjige so bralcem že nekaj časa na voljo, čeprav še zmeraj ne dosegajo takšne priljubljenosti kot v tujini. Elektronske knjige v slovenščini so raznolike, dostopne, ugodnejše od tiskanih, poglejmo pa še nekatere njihove druge prednosti.


Elektronske knjige v slovenščini in njihove prednosti


Slovenske e-knjige v primerjavi s tiskanimi gotovo ne dajejo tistega romantičnega občutka, ko pod prsti začutimo dotik papirja in vonjamo njene liste, vendar to niti ni njen namen. Tiskana literatura ne bo šla iz mode in ne bo izginila, se pa s svojo elektronsko sestro odlično dopolnjuje. Kadar veliko potujete je e-knjiga nezamenljiva, saj omogoča, da imate s seboj zmeraj pri roki celotno osebno knjižnico za različne priložnosti, s spletno knjigo pa vam na dopustu nikoli ne bo zmanjkalo čtiva. Posamezna e-knjiga sama po sebi ne zavzame prav nič prostora oziroma vse skupaj v torbici ali nahrbtniku zahtevajo le toliko prostornine, kot jo zavzame vaša bralna naprava, ki je načeloma manjša kot klasična knjiga.
Branje elektronskih knjig ne škodi očem, saj so bralniki v osnovi zasnovani tako, da niso osvetljeni sami po sebi in zahtevajo zunanji vir svetlobe kot klasičen list papirja, na voljo pa so seveda tudi takšni za branje v temi.


Tekst slovenskih e-knjig je mogoče pretvoriti v različne formate, kar pomeni, da lahko eno knjigo berete na različnih napravah, kot vam ustreza - elektronske knjige lahko berete na bralniku, tabličnem računalniku, prenosniku ali namiznem računalniku ter celo na mobilnem telefonu.
Spletne knjige lahko s pomočjo bralnika hitro in enostavno prelistavate, preskakujete, dodajate zapiske ter pomenijo tudi odličen učni pripomoček. Ker bi razbremenile tudi učence in bi pomenile cenejši nakup učbenikov, se zmeraj pogosteje pojavlja tudi predlog, da bi slovenske e-knjige vsaj v nekaterih primerih nadomeščale klasične šolske učbenike.
E-knjige se ne iztrošijo, z rabo se njeni konci ne vihajo in ne uničijo. Ob vsem tem pa pomenijo spletne knjige tudi ekološki pristop k literaturi, saj zanje no potrebno uničevati gozda. Vse našteto torej več kot očitno govori v prid elektronski knjigi. Kaj pa njena dostopnost?


Spletne knjige v slovenščini so dostopne – na spletu!


Slovenskih e-knjig je zmeraj več, njihova raznolikost pa bo s časoma le še rastla. Pri založbi DigitPen in ostalih so vam do sedaj na voljo priročniki, leposlovje, kuharske knjige, mladinska literatura in poezija, baza spletnih knjig v slovenščini pa še narašča. Nakup elektronske knjige v slovenščini je enostaven – e-knjigo kupite kot ostale dobrine na spletu le z nekaj pritiski na gumb, po potrjenem plačilu pa si jo lahko naložite na računalnik, od tam pa na želeno bralno napravo in vaša bralna dogodivščina se lahko prične!